Föreskriften om Organisatorisk och social arbetsmiljö trädde i kraft 31 mars 2016 som ett resultat av att de som var sjukskriva 2013 var en majoritet, detta på grund av psykiska besvär (vilket fortfarande är fallet).
I Arbetsmiljöverkets arbetet med den nya föreskriften utgick man från brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Man tar fasta på det som har negativ inverkan på hälsan nämligen; ohälsosam arbetsbelastning, konflikter och kränkande särbehandling samt arbetstider.
Chefer och arbetsledare skall ha kunskaper i hur man förebygger ohälsosam arbetsbelastning och hur man hanterar konflikter och kränkande särbehandlingar.
Utöver detta betonas vikten av att ha mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljö som med fördel kan vara en del av organisationens arbetsmiljöplan.
Problem med ohälsosam arbetsbelastning bottnar ofta i organisatoriska brister när det gäller att balansera mål och krav med tillgängliga resurser för arbetets utförande.
Kraven i föreskriften gällande systematiskt arbetsmiljöarbete gäller alla typer av arbetsförhållande och risker även organisatoriska och sociala.
Vi erbjuder allt från helhetslösningar där vi genomför hela arbetet, projektledda lösningar där vi stödjer våra kunder med att lösa anmärkningarna i inspektionsmeddelandet till där kunder köper delar av våra tjänster.
Nedan presenterar vi ett förslag till en helhetslösning.