Arbetsmiljöverket slår ned mot populära appar – hotas med vite.
Arbetsmiljöverket har sedan 2018 granskat runt 25 svenska så kallade ”gig-bolag”, det vill säga plattformsföretag som för samman kunder med personer tar kortare och tillfälliga uppdrag i stället för att vara anställda. För besväret tar plattformarna en andel av kostnaden som sin förtjänst.
Nu slår myndigheten ned mot flera av bolagen. Tiptapp och Taskrunner beläggs med viten på 75 000 kronor vardera, enligt förelägganden som Di Digital tagit del av. Kritiken handlar om att inget av företagen har tagit fram någon riskbedömning kopplat till arbetsförhållandena i verksamheten.
Arbetsmiljöverket motiverar delvis sina beslut med att utförare hos både Tiptapp och Taskrunner ”i viss mån är underkastade bestämda direktiv och kontroll”. Det handlar till exempel om att bolagen äger möjligheten att stänga av användare som får negativa omdömen eller bryter mot reglerna.
Tvärtemot Arbetsmiljöverket menar dock bolagen att de inte bör betraktas som arbetsgivare, utan enbart som plattformar där tjänster förmedlas.
”Arbetsmiljöverket verkar vilja använda oss för att rättsligt testa var gränsen egentligen går. Men vi tycker att det är märkligt och tråkigt. De besökte oss i fjol och avskrev då ärendet, det gick inte att betrakta Tiptapp som en arbetsgivare, men verkar nu alltså ha ändrat sig”, säger Tim Bjelkstam, vd på Tiptapp till Di Digital.
Tiptapp har i dag cirka 150 000 nedladdningar och ungefär 3 000 utförare, eller så kallade ”hjälpare”, som på uppdrag fraktar bort privatpersoners avfall och skräp till återvinningscentralen.
Stämmer det att ni har stor kontroll över utförarna, som Arbetsmiljöverket påstår och bygger sin bedömning på?
”De försöker gripa efter halmstrån. Vi måste så klart upprätthålla en kvalité på plattformen och äga rätten att stänga ute användare som till exempel beter sig hotfullt. Men det är helt fel att vi använder betygsättningen på plattformen som någon form av kontroll”, säger Tim Bjelkstam.
Plattformar som Blocket, där säljare och köpare kan ta kontakt med varandra, bedöms inte vara en arbetsgivare i Arbetsmiljöverkets ögon. Tim Bjelkstam menar att samma bedömning bör gälla för hans bolag.
Tim Bjelkstam betonar att man som utförare inte kan leva på att ta uppdrag via Tiptapp, utan maxtaket per år är 37 500 kronor. Men de får nu krav på sig från myndigheten att ta fram en riskbedömning rörande bland annat fysisk belastning bland utförarna.
Skulle det verkligen vara så svårt för er att upprätta en riskbedömning som Arbetsmiljöverket kräver?
”Nej, vi skulle så klart kunna informera Arbetsmiljöverket om hur vi jobbar med dessa frågor. Vi måste vara måna om alla individer för att Tiptapp ska bli ett långsiktigt hållbart företag, oavsett om det handlar om annonsörer, beställare eller utförare. Men om vi går med på detta accepterar vi att Tiptapp principiellt är en arbetsgivare – då faller hela vår struktur”, säger Tim Bjelkstam.
Både Taskrunner och Tiptapp påpekar att det är nästintill omöjligt för bolagen att kontrollera exakt hur den fysiska arbetsmiljön ser ut, eftersom tjänsterna ofta förmedlas hemma hos nya privatpersoner varje dag.
Robin Szekely är vd på Taskrunner. Bolaget har 15 000 utförare, så kallade ”runners”, som genomför tjänster mot betalning. Det kan handla om allt från att montera Ikea-möbler, kratta löv eller transportera sopor till tippen.
”Vi vill spela efter spelets alla regler och det viktigaste för oss är att alla mår bra. Vår modell handlar om att privatpersoner tar extrauppdrag för att dryga ut sin kassa, nästan uteslutande på kvällar och helger. De allra flesta har också heltidsjobb vid sidan av”, säger han.
Arbetsmiljöverket menar dock i sitt beslut att Taskrunner ställer så pass mycket krav på sina utförare att de ska betraktas som en arbetsgivare.
”Det är helt fel. Vi vet att vi inte kan ställa några krav på våra utförare, eftersom att de ju faktiskt inte är anställda hos oss. Det enda vi kan förklara är att de måste göra ett bra jobb om de vill få ett högt betyg i appen”, säger Robin Szekely.
Så väl Tiptapp som Taskrunner uppger att Skatteverket har gjort en helt annan bedömning än Arbetsmiljöverket, de klassificerar inte företagen som arbetsgivare.
”Jag kan inte se några lagstöd för att vi skulle vara en arbetsgivare. Det känns mest som att Arbetsmiljöverket fått ett uppdrag från regeringen som de vill leverera på. Om det här beslutet kvarstår är risken att många svenskar förlorar inkomster och att utländska gig-företag tar över marknaden, förmodligen med betydligt sämre villkor än i dag”, säger Robin Szekely.
Både Tiptapp och Taskrunner bekräftar för Di Digital att de kommer att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten.
Artikeln är publicerad på DI.se. Text Johannes Karlsson