PlanetPeople AB

Den Dolda Stressen

2018.12.28 11:52 By Per Olof Hall
Stress behöver nödvändigtvis inte vara något negativt. Rätt sorts stress gör dig motiverad, alert och redo att ta dig an dagens utmaningar - den bidrar till att du får saker gjorda i tid och med det där lilla extra som krävs för att göra ett riktigt toppjobb. 


Negativ stress kan däremot leda till en uppsjö av problem. I många fall märker vi inte ens av den - vår tolerans för stress i vår vardag är så hög att vi kanske istället skyller vårt magont på något vi ätit eller våra sömnproblem på den där extra koppen kaffe vi drack till eftermiddagsfikan. Faktum är att den här typen av dold, negativ stress kan påverka oss fysiskt, emotionellt, beteendemässigt och kognitivt och leda till allt från huvudvärk och magont till ångest och koncentrationssvårigheter. 


Nedan följer de vanligaste orsakerna till varför många missar sin stress eller misstar den för något annat. 


1. Stress behöver inte alltid vara något negativt
Stress i positiv form är ofta sammankopplad med spännande och engagerande aktiviteter. Att gå på en dejt eller att som barn vakna upp på julaftonsmorgon kan leda till känslor av stress, men för de flesta ses detta som något positivt som bidrar till situationens spänning. 


2. Stress sitter inte alltid bara i ditt huvud
Negativ stress uppkommer ofta externt från våra omgivningar. Det kalla eller varma vädret, oljud på arbetsplatsen, till och med ett par obekväma skor är exempel på externa faktorer som kan påverka stressnivåerna. Till och med träning, som i de allra flesta fall är något uteslutande positivt för vår mentala hälsa, kan vid överdrift leda till negativ stress. 
Alkohol är en annan favorit bland många när det kommer till avkoppling, men under ytan måste din kropp gå på högvarv för att bryta ner och göra sig av med alkoholen. 


3. Du skapar din egen verklighet
Ibland kan det vara svårt att lokalisera var stressen kommer ifrån, av den enkla anledningen att den inte behöver komma från någonstans specifikt. Stressen kan komma från din egen uppfattning av verkligheten - du kan till exempel känna att du underpresterar på arbetet och att din chef är missnöjd med dig. Oavsett om detta är sanning eller ej så skapar din uppfattning av verkligheten stress inom dig. 


4. Det är helheten som räknas
Som vi nämnt tidigare påverkar stress oss på många olika sätt, både fysiskt och mentalt. Många bäckar små kan leda till en flod av stress inom dig, och små stressmoment utspridda över en hel dag kan verkligen påverka oss negativt. Exempelvis kan det efter en hård dag på jobbet kännas skönt att köra ett hårt pass på gymmet för att skaka av sig lite stress, men i vissa fall kan detta vara negativt då tiden på gymmet fördröjer kroppens och hjärnans återhämtning från den tuffa dagen. 


5. Stressen har blivit en del av vår vardag
Tråkigt nog så har stressen blivit en så vanlig del av våra liv att vi kanske inte vet av något annat sätt att vara på. Vi märker helt enkelt inte att något är fel med oss, vi är vana vid det. 
Här kommer vår Livsstilsanalys in i bilden. Med våra mätningar kan vi lokalisera och bearbeta dold negativ stress. När den dolda stressen förs till ljuset blir det lättare att göra de förändringar som krävs för att minska stressen. Kom ihåg att målet aldrig är att helt eliminera stress, utan att få kontroll över den och använda den till egen vinning i arbetslivet och på fritiden.