PlanetPeople AB

Slut på batterierna?

2018.12.28 11:58 By Per Olof Hall

Vi har alla varit med om en mobiltelefon som slocknar när vi behöver den som mest. För många är våra batterierna i våra telefoner ett stort mysterium - på bra dagar kan de hålla hela dagen, andra dagar får du gräva fram laddaren ur väskan redan vid lunchtid. Vad beror detta då? Batterierna i din telefon har faktiskt en sak gemensamt med våra kroppar - ju mer du använder dem desto snabbare tar de slut.


Tyvärr har människokroppen inga USB-uttag - vila och sömn är de enda sätten vi kan ladda våra interna batterier. Vi är aktiva från morgon till kväll och fysisk aktivitet och stress sänker sakta men säkert våra energinivåer. Kom ihåg att det inte handlar om att hålla våra kroppars energinivåer på hundra procent hela dagen, utan att tillhandahålla med den dagliga energin på ett smart sätt. Som tur är finns det en rad tekniska lösningar som kan göra detta lättare för oss.


Firstbeat har utvecklat en teknik som med hjälp av din hjärtfrekvens kan avskilja hur vila, aktivitet och stress påverkar dig under dagen, och genom mätningar och information om din fysiska hälsa ge dig en typ av batterinivå för din kropp - precis som på telefonen. Denna teknik återkommer ofta i olika former av aktivitetsarmband och fitnessklockor och kan ge en bra överblick på hur du förbrukar din energi under dagen.
Oavsett om du använder denna tekniken i vardagen eller inte kan det vara intressant att försöka få klarhet i vad det är som får dina batterinivåer att sjunka snabbare än du önskat. Nedan följer de vanligaste orsakerna.


1. Dina dagliga rutiner är mer påfrestande än du tror

Efter en hård arbetsdag kör du i ilfart för att hämta upp barnen på dagis för att sedan ta dig till gymmet och köra ett hårt pass - en situation med hög igenkänningsfaktor. Faktum är att det efter en sådan dag krävs många timmars vila och återhämtning innan du är redo för nya krafttag. Tänk även på att små saker som att leka med barnen eller rasta hunden - aktiviteter som många uppskattar eller till och med ser som avslappnande - förbrukar energi och är påfrestande för kroppen.


2. Dålig sömn

Vila och sömn är A och O när det kommer till återhämtning. Har du någonsin burit ett aktivitetsarmband som visar energinivåer har du säkert sett att du med en god natts sömn kan gå från några få procent till nästan fulladdad när du vaknar. Att åtgärda dåliga sömnvanor kan verkligen ha en enorm påverkan på ditt liv.


3. Du är inte i tillräcklig god form

Det kan låta hårt, men för vissa är det helt enkelt så att deras hälsa inte är i tillräckligt god form för att ta sig an dagens alla utmaningar. En kortare promenad till jobbet har inte någon nämnvärd påverkan på någon med god kondition, men kan verkligen ta på energinivåerna hos någon som är i dålig form. Forskning visar även att otränade människor är mer mottagliga för negativ stress och sover sämre än de som är i god form.


4. Alkohol

Alkohol har enorm påverkan på kroppens återhämtning. Det går åt mycket energi för att bryta ner alkohol, och om du dricker innan du går till sängs får din kropp jobba övertid medan du sover för att göra sig av med alkoholen. Detta leder till en sämre sömnkvalitet och återhämtning. Ny forskning visar på att till och med en enda drink på kvällen kan påverka din sömn negativt. Skippa sängfösaren med andra ord.


5. Du är unik

I slutändan handlar det även till stor del om genetik och hur du reagerar på olika händelser i vardagen. Vissa hanterar stress bättre och kan ha mycket energi kvar efter en lång arbetsdag, medan andra måste hem och slå sig ner i soffan för att göra sig redo för nästa dag. Vissa kan tycka att det är obehagligt att cykla eller köra bil i morgontrafiken på väg till jobbet och blir väldigt stressade, medan andra njuter av det. Skillnaden är med andra ord stor från person till person, och alla är unika i hur de hanterar stress och påfrestningar i vardagen.


Läs mer om Livsstilsanalyser