Det finns många varianter av mun- och andningsskydd. Oavsett vilket skydd man använder så är hanteringen avgörande för hur gott skydd det ger.
– Ett munskydd som du drar upp och ner, pillar på utan att tvätta händerna efteråt eller lägger i fickan och återanvänder, ger inte så bra skydd för omgivningen. Då kan viruset sprida sig via händer och droppar precis som vanligt, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.
Hon tycker att de enklaste munskydden i tyg och pappersliknande material egentligen borde kallas spott- och stänkskydd.
Hur mycket skydd du själv får vid användningen är i dagsläget oklart, men så fort skyddet blir fuktigt är det verkningslöst. För att det ska fungera krävs det att man byter skyddet flera gånger per dag, inte tar på det med fingrarna, slänger det i försluten påse och sen tvättar händerna med tvål och vatten.
Vill man däremot skydda sig själv är det andningsskydd man ska använda. Även de skydden måste hanteras på ett korrekt vis vad det gäller handhygien. Det är också viktigt att de sitter åt ordentligt och inte läcker. Och de fungerar inte alls ihop med skägg.
– Ett CE-märkt munskydd minskar risken att sprida smitta med upp till 40 procent, medan ett avstånd på 2 meter minskar risken att bli smittad med upp till 80 procent.
Alltså ger social distansering ett bättre skydd än vad munskydd gör.
– Den största risken för smitta kanske egentligen inte är på själva arbetsplatsen utan på resan till eller från jobbet i kollektivtrafiken där det kan vara svårt att hålla avstånd.
Detta är ett sammandrag av en artikel från Arbetsliv – Gerd Eriksson. Läs hela artikeln hos Prevent