Belastningsbesvär är fortfarande ett av de vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemen i Sverige och i Europa. Cirka tre av fem arbetstagare inom EU rapporterar att de har belastningsbesvär. Av alla arbetstagare i EU med arbetsrelaterade hälsoproblem uppger 60 procent att belastningsbesvären är värst.
I en Brittisk studie från april 2020 (IES) konstaterades att belastningsbesvären har ökat avsevärt vid distansarbete hemifrån på grund av Covid-19. Över hälften av dem som svarade på undersökningen rapporterade ny värk och smärta, särskilt i nacken (58 procent), axlarna (56 procent) och ryggen (55 procent), jämfört med deras normala fysiska tillstånd.
Under åren 2020–2022 genomför EU kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt”. Kampanjen ska ge arbetsgivare ökade kunskaper om hur belastningsskador uppstår och kan förebyggas.
Under vecka 41 och 42 år 2020 genomför Arbetsmiljöverket 1 350 inspektioner inom kampanjen. I år genomför Arbetsmiljöverket inspektionen på distans via telefon på grund av coronapandemin.
Som arbetsgivare har du ett ansvar för att arbetet och arbetsplatsen är ergonomiskt bra utformade. Du ska även undersöka arbetsförhållandena och bedöma risker för att kunna genomföra åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall.
Oavsett om du blir inspekterad eller inte ska du som arbetsgivare förebygga risken för belastningsskador genom att
-
identifiera de risker för belastningsskador som finns på arbetsplatsen, till exempel repetitivt arbete, manuell hantering, påfrestande arbetsställningar/arbetsrörelser eller andra förhållanden som påverkar den fysiska belastningen
-
undersöka riskerna närmare, riskbedöma, vidta åtgärder och dokumentera resultatet
-
informera och instruera arbetstagarna om hur de arbetar säkert.
När du som arbetsgivare ska arbeta med arbetsmiljön behöver du göra detta systematiskt och planerat. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete består av ett antal aktiviteter samt förutsättningar för dessa aktiviteter. Du hittar mer om systematiskt arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Belastningsergonomi beskriver hur belastningar i arbetet påverkar rörelseorganen och stämbanden och ergonomi är anpassningen av arbetsmiljön utifrån människans förutsättningar och behov för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Du hittar mer om ergonomi på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Så här arbetar du med ergonomi på din arbetsplats
-
Undersök arbetsmiljön genom att exempelvis lista alla yrkesgrupper och befattningar som finns på arbetsplatsen. Tillsammans med en representant från varje yrkesgrupp och/eller befattningar identifiera arbetsmoment där det finns risk för belastningsskada och/eller där repetitivt arbete utförs.
-
Bedöm risk vid belastningsskada
-
Bedöm risk vid repetitivt arbete
-
Genomför eventuella åtgärder
När vi som arbetsmiljökonsulter hjälper våra kunder med ergonomi arbetar vi med olika verktyg för att underlätta processen.
Vi tycker speciellt om RAMP verktyget. RAMP är ett verktyg som stöder bedömningen och hanteringen av belastningsergonomiska risker i arbeten med manuell hantering. Det är forskningsbaserat och utvecklat i Sverige i nära samarbete mellan forskare vid KTH Kungliga tekniska högskolan och praktiker på företag.
RAMP består av fyra moduler:
-
Det checklista-baserade RAMP I för screening av belastningsergonomiska risker.
-
RAMP II som möjliggör en mer djupgående analys-
-
Resultatmodulen för att presentera, visualisera och kommunicera resultaten.
-
Åtgärdsmodulen, som stödjer utveckling av risksänkande åtgärder och systematisk riskhantering.
Utöver RAMP rekommenderar Arbetsmiljöverket ett antal olika verktyg. Besök deras kampanjsida här.
Behöver du hjälp på din arbetsplats?
Ibland räcker inte tiden till eller så saknas kompetensen och erfarenheten. Vi har har erfarenhet från att hjälpa till med ergonomisk kartläggning och riskbedömning. VI kan hjälpa till med exempelvis intern processledning, ledningsstöd, metoder, mallar som förenklar eller där vi tar ett projektansvar och levererar en färdig lösning.
Kontakta oss för mer information:
Per Olof Hall 070 664 5445
Sverker Jarn 070 846 6520