Nya rön: Havsströmmar smälter Antarktis isar

 

Forskare har länge vetat att Antarktis isar smälter i en oroväckande takt, men nu har de upptäckt att havsströmmar spelar en större roll än man tidigare trott. En ny studie visar att det inte bara är vindar och väder som påverkar issmältningen, utan även hur vattnet rör sig under ytan.

HAVSSTRÖMMAR FÖR VARMT VATTEN TILL ISARNA

Forskarna har upptäckt att havsströmmar som slingrar sig fram längs havsbotten kan föra varmt vatten närmare isarna. När det varma vattnet kommer i kontakt med isens undersida smälter den snabbare. Detta är särskilt oroande för två av Antarktis största isar, Pine Island och Thwaites, som redan nu smälter alarmerande fort.

ISEN FUNGERAR SOM EN BARRIÄR

Pine Island och Thwaites ishyllor fungerar som massiva barriärer som hindrar glaciärerna bakom dem från att flöda ut i havet. Om dessa ishyllor smälter och kollapsar kan det leda till att glaciärerna bakom dem flödar ut mycket snabbare. Enligt forskarna kan en fullständig kollaps av Thwaites-glaciären ensam bidra till mer än en halv meter global havsnivåhöjning och även destabilisera närliggande glaciärer, vilket kan leda till ytterligare 3 meters global havsnivåhöjning.

EL NIÑO ÄR INTE HELA FÖRKLARINGEN

Tidigare har forskare trott att väder och vind, till exempel vid väderfenomenet El Niño, har varit den främsta orsaken till issmältningen. Men den här nya studien visar att havsströmmarna spelar minst lika stor roll. Detta ger oss en bättre förståelse för vad som påverkar isarna och hur vi kan förutspå framtida förändringar.

VIKTIGT ATT BROMSA KLIMATFÖRÄNDRINGARNA

Forskarna bakom studien betonar vikten av att fortsätta övervaka och studera Antarktis isar och havsströmmar. Men det allra viktigaste är att vi människor gör vad vi kan för att bromsa klimatförändringarna. Genom att minska utsläppen av växthusgaser kan vi förhoppningsvis sakta ner uppvärmningen och ge Antarktis isar en chans att återhämta sig.

Länk till artikel

Länk till forskning

Picture of Per-Olof Hall

Per-Olof Hall

Skriver om hälsa och hållbarhet, och kombinerar en unik insikt med över 15 års erfarenhet som ägare och konsult på PlanetPeople AB.