Nyheter
Här delar vi och kommenterar nyheter som gäller för eller är relaterat till arbetsmiljö.
Här delar vi och kommenterar nyheter som gäller för eller är relaterat till arbetsmiljö.
Plötsligt är förutsättningarna annorlunda för att leda arbetet och för att säkra en bra arbetsmiljö för medarbetarna. Som ett resultat av coronapandemin har hemarbete introducerats mycket snabbt på många arbetsplatser och det har funnits mycket lite tid att planera inför denna omställning. Samtidigt har chefen fortfarande ansvar för att medarbetarna har en god arbetsmiljö.
Centrum för arbets- och miljömedicin Region Stockholm (CAMM) har publicerat en mycket bra vägledning för chefer gällande arbetsmiljö vid hemarbete.
Yrken som utsätts för rök och damm drabbas oftare av bakteriell lunginflammation, visar studie från Göteborgs universitet. Nu vill forskarteamet gå vidare och se om covid-19 slår hårdare mot dessa yrkesgrupper.
I mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten alla som kan att arbeta hemifrån för att undvika spridning av coronaviruset. I somras upprepades uppmaningen. Nu gäller rekommendationen att om möjligt jobba hemma fram till årsskiftet.
Men kommer vi någonsin tillbaka till våra arbetsplatser på samma sätt som före coronautbrottet?
I begreppet personalutrymme inryms många olika delar. Vad som gäller för respektive utrymme finns specificerat i Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1). De nya föreskrifterna träder i kraft 1 januari 2021.
– Om någon hade ringt till mig och sagt, ”Silvia om två veckor ska du skicka hem hela din grupp” – jag skulle inte tro att det var möjligt – men tji fick jag. Vi har verkligen visat att det går att ställa om, och det har gått fort, utan märkbara problem för våra kunder, säger hon.
Fler än hälften av alla arbetsplatser med 5 till 19 anställda uppvisar brister i sin hantering av risker för belastningsskador. Det framgår av Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats på totalt 1 390 arbetsplatser.
Även på arbetsplatser med 20 till 49 medarbetare har myndighetens inspektörer identifierat brister. 46 procent av de granskade arbetsplatserna har fått en eller flera anmärkningar på sina rutiner för att minska risken för belastningsskador. På arbetsplatser med fler än 50 medarbetare är siffran 36 procent
I dag bjuder vi på en tretton minuters lång crash course några vanliga arbetsrättsliga myter från Arbetsrättspodden med Advokatfirman Vinge.
Coronapandemin har förändrat våra arbetssätt dramatiskt. Många har jobbat på distans och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som har möjlighet att arbeta hemifrån även fortsätter göra det under hösten.
1 500 000 kronor i företagsbot efter fall på fem meter utan skydd från egentillverkad korg. Det föreslår åklagaren att två byggföretag ska betala i Helsingborg.
Arbetsmiljöverket har sedan 2018 granskat runt 25 svenska så kallade ”gig-bolag”.
Nu slår myndigheten ned mot flera av bolagen och beläggs med viten på 75 000 kronor vardera.