Så håller du dig frisk som skiftarbetare
Att arbeta skift går emot vår biologiska rytm. Men i vissa jobb är det oundvikligt. Stressforskaren Göran Kecklund ger råd för hur man värnar sin hälsa som skiftarbetare.
Nära 40 procent av dem som yrkesarbetar jobbar oregelbundna tider och 20 procent arbetar skift i någon form. I grunden går det på tvärs med den mänskliga naturen.
Forskningen har visat att skiftarbete medför en viss ökad risk för att drabbas av trafikolyckor och arbetsskador. Även risken att drabbas av sjukdomar som stroke, hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes ökar. Farligast är det för dem som har väldigt oregelbundna tider, där start- och sluttider varierar från dag till dag.
Det skiftschema som sliter minst på hälsan, enligt Göran Kecklund, är att man växlar mellan dag och kväll och aldrig jobbar helg. Om det är möjligt ska man också undvika arbetspass som börjar före sju på morgonen eller slutar efter tio på kvällen. Scheman som växlar mellan dag- och kvällsarbete stör dygnsrytmen och sömnen mindre jämfört med skiftscheman där nattpass ingår.
En av de stora riskerna med skiftarbete generellt är sömnbrist. Det är svårare att sova på dagen och ofta går fritidsintressen och familjeliv ut över sömnen för kvälls- och nattarbetare. Generellt behöver vi sju-åtta timmars sömn per dygn, vilket många skiftarbetare inte når upp till.
Detta är en sammanfattning av en artikel skriven av Oscar Magnusson.
Inlägget Så håller du dig frisk som skiftarbetare dök först upp på Du & Jobbet.